Honnan ered a Valentin-nap?

Ma már egyre többen adnak párjuknak ajándékot Valentin-napon és a lánykérések sem ritkák ezen az ünnepen, azonban nem sokan ismerjük a romantikus legendát, melyből a Valentin-nap hagyománya származik.

A Valentin-nap elnevezés és az ünnep eredete a legenda szerint Szent Valentinra, Terni püspökére vezethető vissza, aki a keresztény szokások szerint a 14. században megeskette a szerelmeseket. A házasságkötés azonban az akkori császári rendelet értelmében tiltott volt. Mikor a püspököt II. Claudius császár a keresztény hite miatt börtönbe vetette, Szent Valentin a monda szerint a börtöncellában beleszeretett a börtönőr vak lányába. A püspök szerelme és hite erejével meggyógyította a börtönőr vak leányát, így az újra látott. Mielőtt február 14-én (azaz a mai Valentin-napon) kivégezték volna a püspököt, a legenda szerint Szent Valentin a börtönőr lányának romantikus üzenetet hagyott búcsúzóul, melyben úgy köszönt el: „A Te Valentinod.” Így ez a hagyomány vált a Valentin-napi üzenetküldés és magának a Valentin-nap eredetének a legkedveltebb magyarázatává.

A Valentin-napot, vagyis a szerelmesek ünnepét sokan virággal és bonbonnal ünneplik, de nem ritka, hogy a szerelmesek egyéb apró ajándékokkal, romantikus meglepetésekkel és hangulatos vacsorával kedveskednek egymásnak. Az ékszerek ajándékozása is gyakori ezen a napon, nem csoda, hogy lánykérés szempontjából a Valentin-nap az év egyik legforgalmasabb napja.

Valentin-napi statisztikák

Már csak egyet kell aludni Valentin-napig, így mindenkinek már csak pár órája maradt, hogy megszervezze kedvese számára a romantikusabbnál romantikusabb programokat, vacsorákat, ajándékokat, lánykéréseket. Felmerül azonban a kérdés, hogy tudjuk-e egyáltalán, hogy milyen statisztikák jellemzőek erre az időszakra?

- A terhességi teszteknek a Valentin-nap utáni időszakban, márciusban és áprilisban nagyobb a forgalma, mint bármikor máskor, ebből is látszik, hogy ilyenkor nem csak a leánykérések száma nő meg, hanem a családot is többen tervezik bővíteni.

- A népi hagyomány szerint ha Valentin-napon egy nő vörösbegyet lát repülni, hajón dolgozó férfihoz, például tengerészhez megy feleségül. Szegény férfihoz megy feleségül, de boldogan élnek majd, ha a leendő menyasszony verebet lát, azonban ha cinegét pillant meg a szerelmesek ünnepén, milliomos párra lel. Annak, aki hollót lát február 14-én, sorsa még nem biztos a házasságot illetően.

- Általában a tanárok a legnépszerűbb Valentinok és Valentinák, ők kapják a legtöbb ajándékot és meglepetést, majd utánuk az anyukák, a feleségek és a barátnők.

- Átlagosan a magyarok öt-hatezer forintot költenek a romantikus meglepetésekre február 14-e előtt. Ebbe az összegbe beletartozik általában az ajándék, a Valentin-napi program, például vacsora és minden egyéb meglepetés. Vannak, akik egyáltalán nem ünneplik ezt a napot, mások letudják egy doboz bonbonnal, egy szál rózsával és esetleg egy otthoni vacsorával, mások viszont drága ajándékokkal és romantikus éttermi ebéddel vagy vacsorával kedveskednek szerelmüknek. Ha valaki lánykérést tervez erre a napra, akkor a legjobb, ha a felsoroltak közül a legutóbbi kategóriába tartozik.

- Általában a férfiak dupla annyit költenek az ajándékokra, mint a nők.

- Valentin-napon nem szabad megfeledkezni az állatokról sem, ennek megfelelően rengeteg állat-tulajdonos vásárol ajándékot kis kedvencének ezen a napon.

- Romantikus tény, hogy Veronában, ahol Rómeó és Júlia – a shakespeare-i szerelmespár- élt, évente körülbelül ezer levelet címeznek Valentin-napon Júliának.

 

Ha tökéletes Valentin-napot szeretnél, ezeket az ajándékokat jobb, ha elkerülöd

A legjobb Valentin-napi ajándékot nem mindig egyszerű, főleg, ha lánykérést tervezel, ezért mindig kezd el időben a meglepetés kiválasztását vagy megszervezését. Fontos, hogy ne adj személytelen, általános ajándékot, amit mindenki megkapat a piacon, hanem keress inkább személyre szabott, romantikus apróságokat. Ha megfelelő ajándékokkal halmozod el a nagynap folyamán leendő menyasszonyod, a nap fénypontja – vagyis a lánykérés – garantáltan hatalmas siker lesz! Hogy ki tudd választani párod számára a legnagyszerűbb meglepetést, adunk pár tippet, hogy mit NE vegyél semmiképp!

1) Ajándékutalvány

Ugyan egy ajándékutalvány sok szolgáltatásra és termékre beváltható, így az ajándékozott maga választhat ajándékot, azonban ez a meglepetés eléggé fantáziátlan és azt sugallja, hogy nem tettél erőfeszítéseket annak érdekében, hogy valami romantikus és személyes ajándékot válassz párod számára. Ha szeretnéd partnered meglepni valami lenyűgöző ajándékkal, de úgy érzed, hogy már megvan mindene, adj neki élményajándékot, például romantikus, kényeztető élményt. Egy ilyen program után biztosan igent mond majd szerelmed!

2) Fitnesz-/Konditerem bérlet

Ha nem akarod szerelmed megbántani és nem akarsz érzéketlennek tűnni, semmiképp se ajándékozz fitnesz- vagy konditerem bérletet! Sok érvet lehet mondani, hogy miért is jó edzeni, azonban ajándékba adni egy kondi bérletet nem túl jó ötlet. Adj inkább romantikus, személyes ajándékot, amivel nem foghatsz mellé.

3) Semmi

Bár sokan azt mondják, hogy Valentin-napra semmit sem szeretnének ajándékba kapni, de azért jobb, ha felkészülsz párod számára valamivel. Adhatsz valami apróságot, vagy választhatsz valami extrém ajándékot is. Vidd el szerelmed egy romantikus programra, például egy sétára a parkban, egy vacsorára a kedvenc éttermetekbe, vagy válassz valami belevaló, adrenalin növelő élményt, ami után a leánykérés már csak hab lesz a tortán.

4) Tetoválás a szerelmed nevével

Elsőre ugyan jó ötletnek tűnhet partnered nevét magadra tetováltatni, valójában nem az. Egyrészt később megbánhatod, ráadásul valószínűleg a párod sem fogja annyira értékelni ezt az érzéki és romantikus „ajándékot”, mint amennyire azt elsőre gondolod. Inkább vidd el szerelmed Valentin-napon egy romantikus vacsorára, majd lepd meg egy csokor rózsával és bonbonnal, aztán jöhet egy érzéki erotikus masszázs, a lány kérés pedig utána, tetőpontként.

 

 

Romantikus helyszínek Valentin-napra lánykéréshez

A Valentin-nap közeledtével már most mindent beleng a romantika varázslatos hangulata, és mindenhol szivecskés és rózsás plüssöket, párnákat és egyéb – a vonzalmat kifejező – meglepetéseket találhatunk. A szerelmesek ünnepének egyedülálló atmoszférája mindenkit magával ragad és tettre késztet, nem csoda hát, hogy ezen a napon nem ritkák a lánykérések sem.  Épp ezért, ha te is arra készülsz, hogy megkéred párod kezét, fontos, hogy kiválaszd a megfelelő helyszínt, amiben most mi is segítünk.

1)      Velence:

A leánykérés előtt ne felejtsd elvinni szerelmed egy különleges gondolázásra Velencében, utána üljetek be egy romantikus étterembe a Szent Márk téren, majd a sétáljatok át kéz a kézben a Sóhajok Hídján. Ennél érzékibb programot a filmekben sem lehet látni!

2)      Párizs:

Párizs régóta viseli a szerelmesek városa nevet, így mindenképpen érdemes számba venni ezt a helyszínt is, ha különleges eljegyzést tervezel. Franciaország egyedülálló atmoszférája szerelmedet is garantáltan magával ragadja majd, így az ott töltött napok kiváló alkalmat nyújthatnak a nagy kérdés feltevéséhez.

3)      Prága:

Prága városának egyedülálló hangulata nagyszerű helyszín a romantikázáshoz, így az régi építészeti csodák között sétálva biztosan magával ragad majd titeket is a gyönyörű látvány. Sétáljatok az óvárosban kéz a kézben, gyönyörködjetek a tájban, és ne felejtsétek el meglátogatni a Városházát és a különleges Asztronómiai óratornyot.

4)      Bécs:

Ha unod már otthon tölteni a Valentin-napot és különleges élményre vágysz a közelben, jó választás lehet Bécs. A romantika garantált, hiszen a városban található gyönyörű barokk épületek által varázsolt egyedülálló hangulat titeket is elbűvöl majd. Biztosan megtaláljátok majd ti is a nektek legjobban tetsző élményeket az osztrák főváros számtalan meglepetése között.

5)      New York:

Ha igazán élmény dús és egyedülálló eljegyzést tervezel, és nem félsz pároddal a hosszú utaktól sem, vár titeket New York! A Central Parkban piknikezve, vagy a Brooklyn-hídon átsétálva garantáltan felejthetetlen élmény lesz a leánykérés, de ha valami még lélegzetelállítóbbat szeretnél, szervezd a meglepetést az Empire State Buildinget tetejére, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

Akár itthon, akár külföldön szeretnéd megkérni szerelmed kezét a szerelmesek ünnepén, fontos, hogy romantikus hangulatot teremts, és csak rólatok szóljon ez a nap. Varázsoljátok ezt az igazán különleges napot életetek egyik legnagyobb élményévé és élvezzétek az együtt töltött idő minden egyes pillanatát.

 

Igazán béna Valentin napi és egyáltalán nem romantikus ajándékok

Február elején minden a szerelemről és a romantikáról szól, addig be kell látnunk, hogy nagyon kellemetlenül is elsülhet ilyenkor az ajándékozás. A nagy szeretet és szerelem napján néha becsúsztak és becsúsznak ciki, de az ajándékozó részéről annál romantikusabbnak tartott ajándékok. Lássunk néhány egyedi  Valentin napi meglepetést. Ha Valentin napon készülsz megkérni a kezét, jól gondold át, milyen módszert vagy ajándékot adsz a gyűrű mellé lánykéréskor!

„Még az általános iskola  végén kaptam egy romantikus számokkal teletett kazettát, de olyan ügyetlen volt, hogy nem tudta normálisan levakarni a másik lány nevét róla, akitől ő korábban kapta.„

„Egy bekeretezett képet ajándékozott az akkori pasim magáról nekem. Nem olyat, amin közösen vagyunk, olyat, amin csak ő van! Amin ha megnyomtam egy gombot, elkezdett beszélni. Csak nyomd meg, ha hiányoznék!" - mondta. Néhány héttel később szakítottunk.”

„Egyszer az egyik pasimnak megemlítettem, hogy tetszenek a motorok, nlhány hétre rá egy motoros naptárat kaptam tőle ajándéknak Valentin napra.”

„A srác előre jelezte, hogy nagyon sokáig kereste a megfelelő ajándékot. Izgatottan nyitottam a csomagot Valentin napon, egy medált kaptam, egy strasszos szemű delfin medált. Micsoda ízlés! Még jó, hogy nem jegygyűrű volt a dobozban és nem lánykésére készült!!”

1. oldal / 6

Vélemények

 • Romantikus leánykérés a magasból
  Sziasztok Meglepkék!   Bocs, hogy idáig nem jeleztem vissza, de az ember már csak ilyen. Amíg fontos valami, addig észben tartja, utána meg lásd... A lényeg: nagyon jól éreztük magunkat, amit köszönünk NEKTEK! Fele...
  Bővebben...
 • Különleges Leánykérés moziban
  1. Nagyon tetszett, hogy nem voltatok "tukmálósak", azaz egy percig sem éreztem azt, hogy csak arra hajtotok, hogy fizessek. Ez főleg akkor jött le, amikor nyáron először mentem be érdeklődni. (Nem szeretem, mikor rög...
  Bővebben...
 • Romantikus leánykérés
  Kedves Meglepkék!

  Szeptemberben Össze is Házasodunk!

  Istenek vagytok! Sikeres leánykérés volt! Köszönök mindent! Nagyon profi volt a kézbesítés! A kedvesem a könnyeivel küszködve (a boldogságtól)...
  Bővebben...

Lánykérési ötletek

A leszelefeleségem honapján tanácsot, ötletet adunk, hogy a lánykérés igazán egyedi legyen. Ha a gyűrű megvan, de nincs ötleted az eljegyzéshez, segítünk megszervezni a különleges leánykérést. Klasszikus, vagány, és álomszép lánykérések közül válogathatsz, hogy emlékezetes legyen a nagy nap, és biztosan igent mondjon szerelmed. Kellékeket is találsz a romantikus lánykéréshez, de ha kell, megszervezzük az exkluzív eljegyzést az elejétől a végéig. Helikopteres városnézés ponyvával vagy a herceg fehér lovon? Bármi megoldható.

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.